OBS
Tänk på att inte köpa på dig för många enkelbiljetter – du behöver använda dem inom 365 dagar, annars förfaller de och du får inte tillbaka pengar för dem.
Reskassa kvar på blått SL Access-kort?
Jag kan inte resa upp pengarna
Jag kan inte resa upp pengarna
=> Länkarna =>
Tips för dig som ska sluta med reskassa
Access-systemet fasas ut successivt och du bör därför gå över till det nya biljettsystemet så snart du kan. I det nya biljettsystemet finns det inte någon reskassa, utan motsvarigheten är att man köper en eller flera enkelbiljetter.
Innan du går över till det nya biljettsystemet kan du såklart resa upp din reskassa. Här tipsar vi om hur gör det på enklast sätt.
Res upp reskassan
Till och med 31 mars 2023 kan du resa upp pengarna på ditt Access-kort.
För att inte ha ett otillräckligt belopp kvar på Access-kortet kan du fylla på med en summa som gör att den totala summan precis motsvarar ett antal enkelbiljetter.
När du fyller på reskassa kan du välja ett belopp mellan 1 och 1 000 kronor. Att välja ett jämnt belopp gör sällan så att totalsumman motsvarar ett exakt antal enkelbiljetter, så det är bra att räkna ut vilket belopp du ska fylla på med för att kunna resa upp reskassan till den sista kronan.
Du kan numera endast fylla på reskassan i spärrkioskerna på tunnelbane- och pendeltågsstationer.
Så gör du om du reser till vuxenpris
Så gör du om du reser till rabatterat pris
Jag kan inte resa upp pengarna
Du som inte har möjlighet att resa för att tömma kortet kan göra återköp. Det går att få reskassa-pengar återbetalda under lång tid framöver. Redan i dag kan du göra återköp hos SL Kundtjänsts butiker och på bemannade pendeltågsstationer.
Läs mer om återköp av reskassa på sidan Olika sorters återköp.
=>
Olika sorters återköp
Vad som gäller beror på vilken sorts återköp du vill göra.
Hitta på sidan
Lämna tillbaka biljett som inte börjat gälla än
Du kan lämna tillbaka en periodbiljett som inte börjat gälla än, om du kontaktar SL inom 60 dagar från köptillfället. Du får då tillbaka hela beloppet.
Om du kontaktar SL efter mer än 60 dagar från köptillfället gör SL en rimlighetsbedömning. Det innebär att din begäran, under en begränsad tid, kan komma att beviljas i undantagsfall.
Det här gäller nästan alla periodbiljetter. Det finns två undantag:
Du kan inte lämna tillbaka enkelbiljetter laddade på engångskort eller reskassan (läs mer om det under rubriken Lösa tillbaka pengar i en reskassa).
Om du glömmer bort att du har köpt en biljett
Lämna tillbaka biljett som har börjat gälla
Vill du lämna tillbaka en biljett som redan börjat gälla, så köper vi bara tillbaka periodbiljetter för 90 dagar eller längre. Biljetten Årsbiljett prenumeration är ett undantag, den köper vi aldrig tillbaka.
När vi köper tillbaka en biljett som redan börjat gälla, drar vi av en viss summa av värdet på biljetten för varje dag som den varit giltig. Efter en viss tid anses biljettens värde vara förbrukat även om inte giltighetstiden gått ut. Vilken summa som dras av per dag beror på vilken biljett du har.
Avdrag per dag vid återköp och byten.
Byta köpt biljett till annan priskategori
Har du köpt fel biljett och vill byta till en annan priskategori, till exempel om du har köpt en biljett till vuxenpris och har rätt att använda en biljett till rabatterat pris, går det bra.
Vi drar av en viss summa för varje dag som biljetten varit giltig. Du hittar beloppen på en egen sida.
Den summa som blir kvar använder du som delbetalning/betalning för biljetten du byter till. Byter du till en dyrare biljett betalar du mellanskillnaden och får en biljett som gäller från den dag du gör bytet.
Det här görs bara på SL Kundtjänsts butiker, där du också kan få mer information om vad som gäller för den här typen av återköp. Pendeltågsexpeditionerna har inte möjlighet att hjälpa till med detta.
Byta till biljett med längre giltighetstid
Du kan byta 30-dagars- och 90-dagarsbiljetter till en som har längre giltighetstid om din biljett fortfarande är giltig.
Vi drar av en viss summa för varje dag som biljetten varit giltig. Du hittar beloppen på en egen sida. Den summa som blir kvar använder du som delbetalning för biljetten med längre giltighetstid. Du betalar resten av mellanskillnaden och får en biljett som gäller från den dag som du gör bytet.
Byter du till en biljett med fast startdatum efter att den börjat gälla, till exempel en terminsbiljett för ungdomar, blir det så att du betalar dubbelt för den tid som din inbytesbiljett och den nya biljetten varit giltiga samtidigt.
Det här görs bara på SL Kundtjänsts butiker, där du också kan få mer information om vad som gäller för den här typen av återköp. Pendeltågsexpeditionerna har inte möjlighet att hjälpa till med detta.
Om du har köpt två biljetter
Har du av misstag köpt två likadana biljetter kan vi hjälpa dig på det här sättet:
På samma SL Access-kort
Skulle du råka köpa två likvärdiga biljetter som har giltighetstid som sammanfaller helt eller delvis, kan du få ersättning för de dagar som giltighetstiden sammanfallit.
Du kan också få tillbaka pengar i efterhand för den tid du har haft två likadana biljetter med sammanfallande giltighet på ett och samma SL Access-kort.
Det här görs bara på SL Kundtjänsts butiker, där du också kan få mer information om vad som gäller för den här typen av återköp. Pendeltågsexpeditionerna har inte möjlighet att hjälpa till med detta.
På olika SL Access-kort
Skulle du råka köpa två likadana biljetter, alltså med samma giltighetstid och samma startdatum, som du har på olika SL Access-kort, kan du lämna tillbaka den ena under förutsättning att du gör det inom tre dagar från första giltighetsdagen.
En viss summa dras av för varje dag som biljetten varit giltig och du måste ta med båda korten vid återköpstillfället. Du hittar beloppen på sidan Avdrag per dag vid återköp och byten.
Lösa tillbaka pengar i en reskassa
Har du ett SL Access-kort laddad med en reskassa kan du lösa tillbaka pengarna du har där.
Du kan lösa tillbaka reskassan hos en av SL Kundtjänsts butiker och hos spärrexpeditören på bemannade pendeltågsstationer. Du får tillbaka hela beloppet som du har innestående på kortet.
Återköp av periodbiljett om trafikutbudet förändras
Om SL-trafiken förändras på ett sätt som du inte kunde veta när du köpte din periodbiljett och ändringen är av avgörande betydelse för dig, kan SL köpa tillbaka din biljett. Du får då ersättning för det antal dagar som finns kvar av giltighetsperioden.
Uppfyller du kraven för återköp av biljetten, får du tillbaka det belopp som räknas ut så här:
Återköpen hanteras av SL:s kundtjänst.
Fullständiga villkor för detta hittar du i SL:s allmänna köp- och resevillkor, under punkt 6.2.
Start/Biljetter/Så köper du biljetten/SL Access-kortet/Dags att resa upp reskassan/Jag har automatisk påfyllning på mitt Access-kort – vad ska jag göra?
Jag har automatisk påfyllning på mitt Access-kort – vad ska jag göra?
Tjänsten kommer försvinna den 31 mars eftersom Access-systemet stängs ner då. Därför behöver du avsluta tjänsten snart och gå över till ett annat sätt att köpa enkelbiljetter.
Du som har tjänsten automatisk påfyllning av reskassa kan använda den ett litet tag till. Du sköter alla inställningar i inloggat läge på sl.se och det är bara där som du kan se att du har tjänsten. För din säkerhets skull syns inte det om du tittar på kortets innehåll i en biljettautomat ute i trafiken.
Avsluta gärna tjänsten redan nu
Access-kort kommer gå att resa med till och med 31 mars 2023. Därför gör du klokt i att sluta använda automatisk påfyllning. Vi vet att tjänsten är smidig, men det finns andra nya smidiga sätt att köpa enkelbiljett – till exempel att blippa ditt betalkort.
Här är en steg för steg-guide för att avsluta tjänsten:
Efter att du har blippat kortet i en biljettläsare så tar det cirka 8 dagar för avtalet att helt annulleras på Mitt SL. Det beror på att det är några dagars fördröjning innan påfyllningarna når systemet och kan debiteras.
Sen då?
När du har avslutat tjänsten kan du resa upp det som finns kvar på kortet om du vill. Läs mer om det på sidan Så tömmer du kortet.
När du är helt klar med Access-kortet kan du börja köpa enkelbiljett på nytt sätt:
Avdrag per dag vid återköp och byten
Här hittar du de belopp som dras av per dag som din biljett har varit giltig, när du lämnar tillbaka biljetter eller byter till en biljett med längre giltighet.
Biljetter med kortare giltighetstid än 90 dagar återköper vi inte när de har börjat gälla. Då kan du bara byta till en biljett med längre giltighetstid.
Du hittar beloppen för biljetter köpta innan 4 januari 2023 längre ner på sidan.
Beloppen på biljetter köpta från den 4 januari 2023
30-dagarsbiljett
65 kronor avdrag per dag för vuxen.
43 kronor avdrag per dag för pensionär, student, ungdom.
30-dagarsbiljett UL/SL
123 kronor avdrag per dag för vuxen.
81 kronor avdrag per dag för rabatterad.
30-dagarsbiljett med Arlanda-passage
91 kronor avdrag per dag för vuxen.
70 kronor avdrag per dag för pensionär, student, ungdom.
90-dagarsbiljett
82 kronor avdrag per dag för vuxen.
55 kronor avdrag per dag för pensionär, student, ungdom.
Årsbiljett
112 kronor avdrag per dag för vuxen.
75 kronor avdrag per dag för pensionär, student, ungdom.
Skolbiljett vårtermin
19 kronor avdrag per dag.
Fritidsbiljett vårtermin
20 kronor avdrag per dag.
Skolbiljett hösttermin
18 kronor avdrag per dag.
Fritidsbiljett hösttermin
19 kronor avdrag per dag.
Skolbiljett 90 dagar
22 kronor avdrag per dag.
Fritidsbiljett 90 dagar
27 kronor avdrag per dag.
Skolbiljett 120 dagar
20 kronor avdrag per dag.
Fritidsbiljett 120 dagar
22 kronor avdrag per dag.
Skolbiljett UL/SL vårtermin
63 kronor avdrag per dag.
Fritidsbiljett UL/SL vårtermin
35 kronor avdrag per dag.
Skolbiljett UL/SL hösttermin
61 kronor avdrag per dag.
Fritidsbiljett UL/SL hösttermin
34 kronor avdrag per dag.
Med reservation för skrivfel och förändringar.
Beloppen på biljetter köpta från den 4 januari 2022 till och med den 3 januari 2023
30-dagarsbiljett
65 kronor avdrag per dag för vuxen.
43 kronor avdrag per dag för pensionär, student, ungdom.
30-dagarsbiljett UL/SL
121 kronor avdrag per dag för vuxen.
79 kronor avdrag per dag för rabatterad.
30-dagarsbiljett med Arlanda-passage
91 kronor avdrag per dag för vuxen.
70 kronor avdrag per dag för pensionär, student, ungdom.
90-dagarsbiljett
82 kronor avdrag per dag för vuxen.
55 kronor avdrag per dag för pensionär, student, ungdom.
Årsbiljett
112 kronor avdrag per dag för vuxen.
75 kronor avdrag per dag för pensionär, student, ungdom.
Skolbiljett vårtermin
19 kronor avdrag per dag.
Fritidsbiljett vårtermin
20 kronor avdrag per dag.
Skolbiljett hösttermin
18 kronor avdrag per dag.
Fritidsbiljett hösttermin
19 kronor avdrag per dag.
Skolbiljett 90 dagar
22 kronor avdrag per dag.
Fritidsbiljett 90 dagar
27 kronor avdrag per dag.
Skolbiljett 120 dagar
20 kronor avdrag per dag.
Fritidsbiljett 120 dagar
22 kronor avdrag per dag.
Skolbiljett UL/SL vårtermin
63 kronor avdrag per dag.
Fritidsbiljett UL/SL vårtermin
34 kronor avdrag per dag.
Skolbiljett UL/SL hösttermin
61 kronor avdrag per dag.
Fritidsbiljett UL/SL hösttermin
34 kronor avdrag per dag.
Med reservation för skrivfel och förändringar.
Beloppen på biljetter köpta från den 5 januari 2021 till och med den 3 januari 2022
Årsbiljett
109 kronor avdrag per dag för vuxen.
73 kronor avdrag per dag för pensionär, student, ungdom.
Med reservation för skrivfel och förändringar.
=== ===
Gå över till ett nytt sätt att köpa biljett
Enkelbiljetter i stället för reskassa
Reskassa finns inte till det gröna SL-kortet. Enkelbiljetter till det gröna kortet går att köpa i SL-appen, hos ombud och i spärrkiosker.
På det nya gröna SL-kortet kan du inte ladda på en summa pengar att åka för, som reskassan, utan i stället köper du ett antal enkelbiljetter att åka för.
Du kan köpa enkelbiljetter till SL-kortet:
Du kan köpa upp till 20 stycken enkelbiljetter åt gången, det finns inte plats för fler enkelbiljetter än så på kortet. Tänk på att inte köpa på dig för många enkelbiljetter – du behöver använda dem inom 365 dagar, annars förfaller de och du får inte tillbaka pengar för dem.
Reskassa finns inte till det gröna SL-kortet. Du betalar samma pris per biljett som tidigare.
Vad gör jag med mitt Access-kort och reskassan på det?
Har du reskassa kvar på Access-kortet kan du resa upp den fram till mars 2023. Det kommer även gå att få pengarna återbetalda under lång tid framöver. Redan i dag kan du göra återköp hos SL Kundtjänsts butiker och på bemannade pendeltågsstationer.
Om du har ett belopp som inte räcker till en biljett kan du fylla på reskassan och sedan resa upp pengarna. Du kan fylla på så lite som 1 krona. Läs mer på sidan Så tömmer du kortet. När du har tömt din reskassa så att det är 0 kronor kvar på kortet så kan du slänga det i hushållssoporna.
Enkelbiljetter med betalkort eller som appbiljett
Du som tidigare främst åkt med reskassa, och vill fortsätta åka på enkelbiljetter, behöver inte skaffa den nya sortens SL-kort. Det finns två andra smidiga sätt att köpa enkelbiljetter:
Underlänk =>
https://sl.se/biljetter/sa-koper-du-biljetten/sl-access-kortet/pengar-kvar/sa-tommer-du-kortet/
(( Språkfel till => tills ...))
Tips för dig som ska sluta med reskassa
Access-systemet fasas ut successivt och du bör därför gå över till det nya biljettsystemet så snart du kan. I det nya biljettsystemet finns det inte någon reskassa, utan motsvarigheten är att man köper en eller flera enkelbiljetter.
Innan du går över till det nya biljettsystemet kan du såklart resa upp din reskassa. Här tipsar vi om hur gör det på enklast sätt.
Res upp reskassan
Till och med 31 mars 2023 kan du resa upp pengarna på ditt Access-kort.
För att inte ha ett otillräckligt belopp kvar på Access-kortet kan du fylla på med en summa som gör att den totala summan precis motsvarar ett antal enkelbiljetter.
När du fyller på reskassa kan du välja ett belopp mellan 1 och 1 000 kronor. Att välja ett jämnt belopp gör sällan så att totalsumman motsvarar ett exakt antal enkelbiljetter, så det är bra att räkna ut vilket belopp du ska fylla på med för att kunna resa upp reskassan till den sista kronan.
Du kan numera endast fylla på reskassan i spärrkioskerna på tunnelbane- och pendeltågsstationer.
Så gör du om du reser till vuxenpris
Så gör du om du reser till rabatterat pris
Smidiga sätt att köpa enkelbiljett – blippa betalkort eller köp appbiljett
Du som tidigare främst åkt med reskassa, och vill fortsätta åka på enkelbiljetter, behöver inte skaffa den nya sortens SL-kort. Använd ditt betalkort eller SL-appen.
Det finns två smidiga sätt att köpa enkelbiljetter där du inte behöver ett separat resekort: