https://www.dalarnasspelmansforbund.se/program?fbclid=IwAR2EWkTtm7APKjh__koB876WVG2Z_1SX4uLkl9ba8XLnz55QTdRTtqj3884

Med reservation för ändringar


Fredag 30 september


Ankomst, incheckning. 


19.00 ”Höststämning”, galakonsert i Mora kyrka.
Mora Äldre Spelmanslag med vänner välkomnar till en galakonsert med några av våra främsta spelmän och musikanter. Dalarnas folkmusik möter barock och jazz. Medverkande: Amus Kerstin Andersson, Sofia Sandén, Maria Ähdel, Maria Sjögren, Mikael Sjögren, Pontus Selderman, Anders Nygårds, Per Gudmundsson, Ola Bäckström, Anders Jakobsson, Jogga Ernlund och Mora Äldre Spelmanslag. (Beräknad sluttid ca 20.15)   

Biljett: 150 kr. Förköp Folkmusikens Hus samt vid entrén. 

Konserten genomförs med stöd av Mora Kommun, Sensus och Bilkompaniet Mora.  


21.00 – 01.00 Spel och dans, buskspel, servering. Moraparken. 

Spelmanslag och mindre grupper spelar till dans i Stora salen. Buskspel, servering. 


22.00 Vickning, Moraparken (endast förbeställd)Lördag 1 oktober


10.00 Spelstuga Moralåtar med Lars Lustig. Moraparken
Äntligen får vi spela Moralåtar! Sitt in, spel ut! Ingen föranmälan, ingen avgift. 


10.00 – 11.30 Sekundera på fiol, kurs med Matts Arnberg och Ulf Störling. Moraparken
Ett friare alternativ till den typiska följestämma som vi idag oftast hör. Kom och testa på gammaldags sekundering! Ulf Störling och Matts Arnberg ger lite tips på, och en inblick i, hur de tänker när de sekunderar, ett äldre sätt att ackompanjera och skapa egna linjer till melodin. 

Kursen arrangeras av Folkmusikens hus och Dalarnas spelmansförbund i samarbete med Studieförbundet Bilda Mitt. 

Kursavgift: 150 kr. Anmäl dig till kursen här


12.00 ”Zorns folkmusik”, konsert på Rosa Huset
"Zorns folkmusik" handlar om konstnären Anders Zorn, Mora (1860 - 1920), och hans kärlek till folkmusiken. Konserten, som också finns som bok och CD, innehåller musik som man idag, hundra år efter konstnärens död, vet att han lyssnade på, dansade till och själv utövade både med sång och instrument. Jeanett och Peter kopplar ihop anekdoter, tavlor och händelser ur Zorns liv med specifika låtar för att belysa musiken som ständigt fanns i konstnärens liv och hur mycket Zorn satt sin prägel på dagens musikliv. Lyssnarna bjuds på låtar som konstnären dansat till i sin fiskarstuga Gopsmor, låtar efter hans favoritspelmän och inte minst – låtar efter Anders Zorn själv. 

Medverkande: Jeanett Walerholt Rousu (fiol, viola dámore, saxofon, spilåpipa), Peter Rousu (gitarr), Malin Foxdal (sång), Henrik Eriksson (nyckelharpa)

Biljett: 150 kr. Förköp Folkmusikens Hus samt vid entrén


13.30 Om spelpipan. Moraparken
I samband med Höststämman i Mora är du välkommen till en timmes fokus på spelpipor från Dalarna med Stefan Ekedahl, bland annat återskapandet av Anders Zorns egen spelpipa. När den långa obrutna tillverkningen av Evertsbergspipan upphörde i Älvdalen tyckte Stefan, liksom många andra, att det vore tråkigt om det skulle ta slut där. Detta sammanföll med ett hos honom nyväckt intresse för detta instrument vilket gav extra motivation. Bollen var satt i rullning och tillsammans med instrumentbyggaren Leif Eriksson i Insjön rekonstruerades tillverkningen i verkstaden på Stefans gård i södra Rättvik.

Fri entré.


15.00 Sveriges Spelmäns Riksförbund firar 75 år, jubileumskonsert. Moraparken.

 På jubileumsstämman i Mora 1946, fyrtio år efter den legendariska spelmanstävlingen i Gesunda, bildades en kommitté för att arbeta fram ett förslag om en nationell organisation för landets spelmän. Året därpå, 1947, bildades Sveriges Spelmäns Riksförbund vid en spelmansstämma i Leksand. Knis Karl Aronsson blev SSR:s förste och mångåriga ordförande. I år firar SSR 75-årsjubileum på Höststämman i Mora. 

Kvartetten Breda Gatan fungerar som husband och kommer att presentera några av de skickligaste folkmusikerna från hela Sverige. En unik konsert med en lika unik spännvidd geografiskt som programmässigt med solister, grupper och även sångare på scen. Breda Gatan består av Emma Härdelin, Johanna Bölja Hertzberg, Ola Hertzberg och Kjell-Erik Eriksson. Storspelmän som Pelle Björnlert och Siw Burman medverkar, liksom dansarna Lotta Johansson och Brita Ström samt Dalarnas Ungdomsspelmanslag. 

Arrangör: Sveriges Spelmäns Riksförbund. 

Fri entré.


18.00 Allspel under ledning av Olle Moraeus. Moraparkens restaurang och festlokal
Vi samlas innan festmiddagen och spelar igång kvällens kalas med allspelslåtar från främst Ovansiljan. 

Du hittar allspelslåtarna, både noter och i klingande form, på Dalarnas Spelmansförbunds hemsida. 


19.00 Festmiddag. Moraparkens restaurang och festlokal. Scenprogram med spelmanslagen från Mora, Orsa och Älvdalen som värdar. (Middag endast förbeställd)
I programmet får vi möta värdlaget Mora Spelmanslag, jubilerande Älvdalens spelmanslag, Orsa spelmanslag, Nya Grå Pantrarna under ledning av Anders Säbb m.fl. solister och smågrupper.   


21.00 – 01.00 Dans till spelmanslag och andra grupper, serveringar, buskspel. Moraparken

Spelmanslag och mindre grupper spelar till dans i Stora salen. 


Söndag 2 oktober   kl ?


Folkmusikmässa. Mora kyrka

Medverkande: Mora spelmanslag