sjnyheter171210

https://www.sj.se/sv/trafikinfo/nyheter-i-tidtabellen.html

Stockholm – Uppsala30 minuter

På sträckan Uppsala – Stockholm utökar vi antalet avgångar från 29 till 35, och till hela 37 avgångar från Stockholm mot Uppsala. Ett tåg i timmen blir så kallade nonstop-tåg som kör sträckan utan uppehåll. Resultatet blir att restiden minskar från 38 minuter till 30 mellan Stockholm och Uppsala. Samtidigt minskar användandet av loktåg och ersätts med dubbeldäckare med en toppfart på 200 kilometer i timmen.


Linköping – Stockholm – Arlanda – Gävle

SJ utökar antalet avgångar på sträckan Linköping – Stockholm med två nya tåg vilket ger ett tåg varannan timme hela dagen. De nya avgångarna kommer öka antalet genomgående förbindelser utan byten mellan Östergötland och Arlanda.


Stockholm – Västerås – Örebro – Göteborg


Nattågen Stockholm – Östersund – Åre

SJ ökar antalet avgångar med nattåg till och från Östersund  och Åre, från 110 till 132. Det innebär att sommarsäsongen börjar lite tidigare och slutar lite senare. Regeringen har beslutat att daglig helårstrafik med nattåg till Jämtland ska upphandlas, troligtvis med start sommaren 2018.


Stockholm – Malmö


Kalmar – Göteborg

Efter en stark resandeutveckling på sträckan Kalmar – Göteborg utökas trafiken nu med en ny avgång på lördagar. Direkttågen mellan Kalmar och Göteborg utökas därmed från två till tre i vardera riktningen på lördagar precis som på söndagar. På vardagar går fortsatt fyra tåg i vardera riktningen. 


Stockholm – Oslo

Norska Bane Nor (Norges motsvarighet till svenska Trafikverket) planerar för en förlängning av banarbetet mellan Kongsvinger och Lilleström. Konsekvensen blir att antalet avgångar under en fyraårsperiod blir färre. Dessutom byter vi under 2018 (troligtvis från sommaren) ut X 2000 mot InterCity-tåg på sträckan. När banarbetet är slut, hösten 2021, planerar vi att återkomma och utöka snabbtågstrafiken till åtta dagliga avgångar i vardera riktningen.


Stockholm – Göteborg


Mälardalen

Stockholm – Eskilstuna – Örebro

Stockholm – Nyköping – Norrköping

Sala – Linköping


Tåg i Bergslagen


Stockholm – Borlänge/Mora/Falun