https://sl.se/aktuellt/nyheter/sommartidtabell-2023

Sommartidtabell från och med midsommar

På midsommarafton fredag 23 juni går SL-trafiken över på sommartidtabell. Dessutom sker många arbeten i semestertider som påverkar trafiken i sommar. Därför är det bra att söka resa innan du ger dig iväg.

Trafiken anpassas efter hur resandet förändras under sommaren. Många är lediga men det är samtidigt fler som reser till exempelvis skärgården. 

Sommartidtabellen gäller mellan fredag 23 juni och söndag 20 augusti.

Pendeltågen gick över till sommartidtabell redan den 12 juni i år.

Några förändringar som sker i samband med tidtabellsskiftet är att busshållplatsen Fyrverkarbacken byter namn till Fria Ukrainas plats, en ny hållplats börjar trafikeras på Kvarnholmen i Nacka och hållplatsen Storvretsvägen i Skogås är indragen på grund av vägarbeten. 

Så går SL-trafiken i midsommar

Sök din resa i SL-appen eller på sl.se så du ser om du behöver åka en annorlunda väg eller om resan kommer ta längre tid än vanligt på grund av arbeten.

Semestertider = spårarbeten

Semestertider innebär alltid att större spårarbeten och andra arbeten görs i kollektivtrafiksystemet. I år fortsätter Trafikverket till exempel att arbeta på Mälarbanan och i tunnlarna vid Solna station och SL fortsätter bland annat att rusta upp Söderströmsbron och göra underhållsarbeten på Tvärbanan. 

Det betyder att du på vissa sträckor kommer att behöva åka med ersättningsbussar eller på annat sätt, som med tunnelbanan, för att ta dig fram.

Här ser du sträckor som påverkas av arbeten i sommar och hur du kan åka i stället.

När du åker ersättningsbuss eller tar dig fram på ett krångligare sätt i sommar är du med och skapar morgondagens kollektivtrafik. Kollektivtrafiken byggs ut och underhålls så att du ska få en bättre resa i framtiden. 




https://sl.se/aktuellt/trafikforandringar/Sa-gar-pendeltagen-hogsommar/

Så går pendeltågen 1 juli - 13 augusti

Så här är pendeltågen planerade att gå, när personalbrist fortfarande påverkar trafiken.

Här kan du läsa hur pendeltågen är planerade att gå framöver. Trafiken påverkas fortsatt av personalbrist. Det enklaste sättet att veta när ditt tåg går är att söka din resa här på sl.se eller i SL-appen.

Det kan uppstå andra oväntade störningar i trafiken som gör att ditt tåg inte går som det ska. Håll dig uppdaterad via Trafikläget.

Så går pendeltågen 1 juli - 13 augusti

Linje 43, 43X och 42X Bålsta–Nynäshamn

Måndag–fredag

Lördag–söndag

Linje 40 och 41 Uppsala/Märsta–Södertälje centrum

Inga pendeltåg stannar vid Arlanda C efter tidigare urspårning. Läs mer här. 

Måndag–fredag

Lördag–söndag

Linje 44 Kallhäll–Tumba

Linje 44 går inte under högsommarperioden.

Linje 48 Gnesta–Södertälje centrum

*Som högtrafik räknas tiden mellan klockan 6 och 9 på morgonen, och mellan klockan 15 och 18 på eftermiddagen, helgfri måndag - fredag. 





https://sl.se/aktuellt/trafikforandringar/inga-pendeltag-till-arlanda-c/

Inga pendeltåg till Arlanda C

Pendeltåg på linje 40 går via Märsta och Rosersberg istället för Arlanda C på grund av en tidigare urspårning vid Arlanda C.

Inga tåg stannar vid Arlanda C, varken pendeltåg eller fjärr- och regionaltåg. Det beror på en urspårning som inträffade den 27 maj. Tills vidare kommer pendeltågen stanna vid Märsta och Rosersberg istället för vid Arlanda C.

Skadorna på järnvägen vid Arlanda är omfattande och reparationsarbetet kommer att pågå till månadsskiftet augusti-september

Så kan du resa i stället

Du kan åka med pendeltåg till Märsta och ta ordinarie SL-buss, linje 583, mellan Märsta och Arlanda. Det går även UL-bussar mellan Uppsala och Arlanda.

I Märsta avgår pendeltåg på linje 40 mot Uppsala C/Södertälje C från spår 2 och 3.

Du som kan uppvisa en giltig SL/UL-biljett får åka med SJ Regionaltåg och Mälartåg mellan Uppsala C och Stockholm C i båda riktningarna.

Sök din resa på sl.se eller i appen för att hitta andra resvägar till/från Arlanda C. Välj bort pendeltåg som färdmedel under fliken Anpassa resefilter och sök efter "Arlanda terminal 2 och 3" eller "Sky City/Terminal 5" (ej Arlanda C).






https://sl.se/aktuellt/trafikforandringar



Pendeltåg till Gnesta: Buss ersätter tåg från Södertälje centrum 1 juli – 4 augusti


Pendeltågen på linje 48 är inställda mellan Södertälje centrum och Gnesta från lördag 1 juli till natt mot lördag 5 augusti på grund av arbete med Strömstunneln.



Tvärbanan: Inga spårvagnar mellan Stora Essingen och Sickla 10 juli–6 augusti


Spårvagnarna mellan Stora Essingen och Sickla ersätts med buss från och med måndag 10 juli och fram till och med söndag 6 augusti.



Bara Röda linjen går mellan Slussen och T-Centralen 11–17 juli


Gröna linjen är avstängd mellan Slussen och T‑Centralen från och med tisdag 11 juli till och med måndag 17 juli på grund av arbeten på Söderströmsbron.



Bussar ersätter tunnelbanan mellan Hökarängen och Farsta strand från 26 juni


Tunnelbanan stängs av mellan Hökarängen och Farsta strand mellan måndag 26 juni och fram till natt mot söndag 20 augusti. Det beror på att vi bygger en tunnel till depån.



Busstrafiken vid Helenelund påverkas av arbeten med Tvärbanan


Busslinjerna 178, 523 och 613 får omlagda körvägar från måndag den 19 juni till och med söndag den 9 juli. Det här beror på arbetet med utbyggnaden av Tvärbanan.



Musikfestivalen Lollapalooza påverkar vissa busslinjer


Festivalen gör att bussarna på linje 69, 72 och 76 kör andra vägar och inte stannar vid alla hållplatser. Trafiken påverkas mellan cirka klockan 12.00 och 00.00 från och med torsdagen 29 juni till och med lördagen 1 juli.



Sommarens arbeten på Mälarbanan påverkar pendeltåg på Bålstagrenen från 1 juli


Pendeltågen är inställda mellan Stockholm City och Bålsta 1 juli - 14 augusti på grund av banarbete. Du kan istället resa med buss och tunnelbana under denna tidsperiod.



Nattarbeten påverkar Gröna och Röda linjen från 18 juni


På söndagar - torsdagar efter klockan 23 ersätts den ordinarie trafiken mellan T‑Centralen och Slussen av ett skytteltåg. Trafiken påverkas inte dagtid eller helgnätter.



Upprustning av tunnlar påverkar pendeltåg förbi Solna från 1 juli


Från lördag 1 juli till natten mot måndag 14 augusti rustar Trafikverket upp järnvägstunnlarna söder om Solna station. Det påverkar främst dig som ska resa till och från Ulriksdal och Upplands Väsby.



Sommartidtabell på pendeln


I år börjar sommartidtabellen gälla redan 12 juni för pendeltågen på grund av personalbristen. Det innebär glesare trafik men det blir lättare att planera resandet eftersom avgångar inte behöver ställas in med kort varsel.



Inga pendeltåg till Arlanda C


Pendeltåg på linje 40 går via Märsta och Rosersberg istället för Arlanda C på grund av en tidigare urspårning vid Arlanda C.



Lidingöbanan: Bussar ersätter mellan Ropsten och Baggeby


Från 4 juni till 10 september ersätter bussar mellan Ropsten och Baggeby på grund av arbeten med nya Lilla Lidingöbron. Här berättar vi hur ersättningsbussarna går.



Spårväg City ersätts delvis med buss


Vissa avgångar på Spårväg City linje 7 ersätts med buss under sommaren på grund av vagnbrist.



Så går pendeltågen 1 juli - 13 augusti


Så här är pendeltågen planerade att gå, när personalbrist fortfarande påverkar trafiken.



Så går pendeltågen fram till 30 juni samt 14–20 augusti


Så här är pendeltågen planerade att gå, när personalbrist fortfarande påverkar trafiken.



Pendelbåt: Linje 80 utökas med extra avgångar


Från 13 maj till 27 augusti sätter vi in extra avgångar på pendelbåtslinje 80. De extra turerna går mellan Nybroplan och Allmänna gränd på Djurgården.



27 mars: Hållplats Sickla bro dras in och hållplats Alphyddan tas åter i trafik


Busshållplats Sickla bro dras in i båda riktningarna på grund av vägarbeten. Du kan istället åka till och från hållplats Alphyddan eller Sickla västra. Flera busslinjer påverkas av trafikförändringen.



Pendeltågen: Arbeten som påverkar tågen under 2023


Här hittar du en översikt över planerade arbeten som påverkar pendeltågstrafiken under 2023.



Tvärbanans hållplats Sickla flyttas till Uddvägen


Sickla station är avstängd och du kan i stället åka från ett tillfälligt hållplatsläge på Uddvägen. Det är för din säkerhet eftersom det pågår byggarbeten med tunga lyft vid den ordinarie hållplatsen.



Bussar ersätter tågen på Saltsjöbanan hela 2023


Under 2023 kommer inga tåg gå på Saltsjöbanan utan du kan i stället åka med fyra olika busslinjer. Tågtrafiken stängs av för att kunna göra flera olika arbeten längs banan.


Så reser du när tågen inte går

Pendelbåt: Norra Tynningö brygga stängd


Bryggan Norra Tynningö som trafikeras av pendelbåtslinje 83 är stängd för reparation tills vidare. Även busshållplatsen flyttas.


Höganäs brygga ersätter

Arbetena vid Slussen påverkar trafiken


Se var du kan behöva resa annorlunda under ombyggnationen av Slussen.



= (Samma text men lite ändrade rubriker ?)








https://sl.se/aktuellt/nyheter/varmt-ombord

Packa vattenflaskan!

Ha alltid med en vattenflaska som kan ge svalka när det är temperaturer runt 25-30 grader. Det kan bli svettigt på resan även om de flesta av våra fordon har luftkonditionering ombord.

Läs mer via länkarna om luftkonditionering ombord på våra fordon och vad som påverkar hur varmt det blir på resan.


Så funkar det på olika fordon




Varför är det så varmt på bussen?

Fyra av fem av våra bussar har luftkonditionering (AC) ombord. Det är de äldsta bussarna som inte har det och vi kommer snart att ta dem ur trafik. Bussarna som saknar AC har öppningsbara fönster och/eller takluckor.

Bussens AC är inställd på 22 grader men vid soligt väder kan det ändå bli varmt ombord. Det beror på flera saker:


Som en frysbox som öppnas ofta

Är det varmt ute blir det fuktigt i luften. Om AC:n kämpar för fullt för att kyla ner luften kan det ibland leda till att kylaggregaten i luftkonditioneringen bildar frost. Det fungerar ungefär som en frysbox som öppnas och stängs och frostar igen. När det händer med luftkonditioneringen får den motsatt effekt och blir varm i stället för att svalka. Om det uppstår fel med luftkonditioneringen noterar föraren det, och när bussen kommer in till depån arbetar vi på SL tillsammans med trafikentreprenörerna för att åtgärda det till nästa tur.



Varför är det så varmt på pendeltåget?

Alla pendeltåg i vår trafik har luftkonditionering (AC), men under varma dagar kan temperaturen ombord stiga ändå.

Tågen värms snabbt upp av solen och det är stora volymer luft som behöver kylas ned. Varje gång dörrarna öppnas vid en station fylls det på med ny varm luft utifrån som behöver kylas ned på nytt.

Tryck på dörrknappen nu under sommaren

För att försöka hålla en så behaglig temperatur som möjligt ombord får du själv trycka på knappen för att öppna dörrarna. Det är för att inte släppa in onödigt mycket varm luft, till exempel på stationer där få går av och på. Dessutom är det nödvändigt för att luftkonditioneringen ska fungera ombord på tågen.


Varför är det så varmt i tunnelbanan?

De nyaste tunnelbanetågen som går på Röda linjen har luftkonditionering (AC) installerad. På övriga tåg finns ingen AC – i stället cirkuleras utomhusluft i vagnarna och vid soligt väder kan det därför bli varmt ombord.

I tunnlarna är temperaturen lägre men när tåget körs på sträckor ovan jord värms det upp av solen. Blå linjen går mer under mark än Gröna och Röda linjen, och därför är det ofta svalare på de tågen.




Varför är det så varmt på spårvagnarna och lokalbanorna?

Alla tåg på Spårväg City och Lidingöbanan och många tåg på Tvärbanan har luftkonditionering (AC), men under varma dagar kan temperaturen ombord stiga ändå. På Roslagsbanan, Nockebybanan och vissa tåg på Tvärbanan saknas luftkonditionering, men där kan du öppna fönstret.

Spårväg City och Lidingöbanan

Alla tåg har AC. Tågen värms snabbt upp av solen och det är stora volymer luft som behöver kylas ned. Varje gång dörrarna öppnas vid en station fylls det på med ny varm luft utifrån som behöver kylas ned på nytt.

Tvärbanan

På Tvärbanan rullar två sorters tåg, en äldre modell och en nyare modell. I den nyare modellen finns det AC. I den äldre modellen saknas AC, men i dem går det bra att öppna fönstren.

Nockebybanan

Nockebybanans tåg är en äldre modell och de har ingen AC. Det går dock bra att öppna fönstren.

Roslagsbanan

Roslagsbanans tåg saknar AC, men det går bra att öppna fönstren. De nya tågen kommer ha AC.







https://sl.se/aktuellt/nyheter/sa-reser-du-till-sommarens-konserter-pa-djurgarden

Sommarens konserter och evenemang på Djurgården

Här hittar du olika resvägar till konserterna och evenemangen på Djurgården i sommar. Många besökare är väntade - var ute i god tid så att du hinner fram till evenemangets start.

Det kan bli trångt ombord till och från Djurgården de dagar det är konserter eller andra evenemang. Här får du tips om resvägar med SL-trafiken som du kan använda dig av.

Pendelbåtar

Linje 80

Pendelbåtslinje 80 mellan Ropsten och Nybroplan. Du kliver av vid hållplats Allmänna gränd på Djurgården. Hållplatsen ligger invid Gröna Lund. Därifrån är det cirka 450 meter att gå till Skansen.

Linje 80 utökas med extra avgångar mellan Nybroplan och Allmänna gränd på Djurgården fram till 27 augusti. Vid Allmänna gränd avgår linjen från pontonen som är intill terminalen där linje 82 avgår.

Linje 82

Djurgårdsfärjan går mellan Räntmästartappan/Slussen och Allmänna gränd på Djurgården, via Skeppsholmen.

Spårväg City

Åk med spårvagn till hållplatserna Liljevalchs/Gröna Lund eller Skansen. Spårväg City går mellan T-Centralen och Waldemarsudde. 

Under sommaren ersätts vissa avgångar på Spårväg City med buss. Det beror på vagnbrist. Det kan därför bli trångt ombord eftersom ersättningsbussarna inte rymmer lika många resenärer som spårvagnarna. Välj andra resalternativ om möjligt.

Tunnelbanan till Karlaplan

Du kan resa med tunnelbanans Röda linje till Karlaplan. Från stationen tar det mellan 10 och 25 minuter att gå till evenemanget, beroende på var någonstans på Djurgården det äger rum.

Bussar

Det finns flera ordinarie busslinjer som stannar nära Gröna Lund och Skansen där ett flertal evenemang sker.

Busslinje 67 stannar vid hållplats Liljevalchs/Gröna Lund och ligger precis bredvid nöjesparken. Samma linje stannar vid busshållplats Skansen, som ligger framför Skansenentrén.

Den som orkar gå lite längre kan resa till busshållplats Djurgårdsbron där linjerna 69 och 76 stannar.

Planera din resa

Du kan planera din resa till Djurgården här på sl.se. Använd sök resa-funktionen på startsidan, så får du den väg som passar dig bäst. Det går också bra att söka fram din resa i SL-appen.






https://sl.se/aktuellt/nyheter/se-i-appen-var-bussen-ar

Kartan i appen visar var bussen är

Äntligen kan du följa bussens väg på en karta i SL-appen. Det gör det lättare att välja linje och färdsätt utifrån hur trafiksituationen ser ut just när du ska åka.

Nu kan du se i SL-appen var bussen är. Det gör det lättare att ta beslut om du ska stå kvar på hållplatsen om bussen är sen eller om du ska välja andra busslinjer eller färdsätt som finns i närheten, som tunnelbanan eller Tvärbanan.


Du kan också använda den nya funktionen när du är på väg till hållplatsen och vill se var bussen är för att få en uppfattning om hur lång tid du har på dig.

För att se bussen på kartan behöver du vara i fliken Avgångar. Du kan inte se bussen på kartan via fliken Sök resa. 

Trångt ombord på bussen som rullar in till hållplatsen? Använd den nya kartfunktionen för att se hur nära nästa buss är så blir det lättare att bestämma om du ska vänta på den i stället.  

Den nya funktionen finns tillgänglig för både Iphone och Android med start måndagen den 31 oktober. 

I nuläget är det just bussar som går att se på kartan, det går inte att se tåg, spårvagnar eller båtar.

Så ser du var bussen är

  1. Öppna SL-appen eller uppdatera/ladda ner den i Appstore eller Google Play.
  2. Gå till fliken Resa och Avgångar.
  3. Skriv in en hållplats du vill resa från.
  4. Klicka på en busslinje. Kartan öppnas.
  5. Du ser linjens sträckning och hållplatser och hur bussarna rör sig längs linjen. Det går även att dra upp en vy med linjesträckningen med hållplatsnamnen och där se bussen förflytta sig från en hållplats till nästa.






https://sl.se/aktuellt/nyheter/ga-pa-genom-alla-dorrar-pa-busslinje-4

Gå på genom alla dörrar på busslinje 4

Sedan 22 augusti 2022 får du som reser med biljett köpt med betalkort, biljett i appen eller på ett grönt SL-kort blippa dig ombord via alla dörrar på buss 4. Samtidigt stannar inte bussen vid hållplats Mariebergsgatan, Högalidsgatan och Jungfrugatan. Det här är ett försök att korta väntetiden för dig vid busshållplatserna och ge dig en snabbare resa.

Vi sätter upp biljettläsare vid alla dörrar på bussarna så att du som reser med biljett

snabbt kan blippa dig ombord via alla dörrar på linje 4.

Försöket pågår till och med 20 augusti 2023.

Vi kommer att göra fler biljettkontroller ombord på busslinje 4 för att se till att alla på bussen har betalat för sin resa.


Bussarna stannar inte vid hållplatserna Mariebergsgatan, Högalidsgatan och Jungfrugatan

För att ge många av dem som åker med busslinje 4 en kortare restid och kortare väntetid vid hållplatserna kommer några av hållplatserna att dras in under försöksperioden.

Bussarna på linje 4 kommer inte stanna vid hållplats:

Linje 4 stannar återigen vid hållplats Stadion som tidigare varit indragen under försöket.

Har det inte redan gjorts liknande försök?

Det stämmer att det gjorts fler försök för att korta restiden på linje 4. Ett resultat är bland annat att du som reser med linjen redan i dag kan blippa dig ombord via fler dörrar vid stora knutpunkter där många stiger på bussen, till exempel Hornstull och Fridhemsplan. Skillnaden blir nu att du kan blippa direkt mot en biljettläsare på bussen i stället för hos servicevärdar vid hållplatserna.

Linje 4 är den mest populära busslinjen i hela SL-trafiken och många vinner på om restiden kortas.

Gäller det här även på nattbuss 94?

Nej. Bussarna på linje 94 stannar vid alla hållplatser och du kan bara stiga ombord bussen vid föraren.

Varför dras dessa hållplatser in och hur kan jag åka i stället?

Hållplatserna har valts ut för att det är hållplatser där flera andra linjer stannar och det är relativt nära att gå till en annan hållplats där linje 4 stannar.

Du kan åka med flera andra linjer till eller från de här hållplatserna.

Högalidsgatan

Andra linjer som stannar här

Andra hållplatser i närheten där linje 4 stannar

Du kan gå till Hornstull i stället och kliva på buss 4 där. Från Högalidsgatan till Hornstull är det cirka 300 meter att gå. 

Mariebergsgatan

Andra linjer som stannar här

Andra hållplatser i närheten där linje 4 stannar

Du kan gå till Fridhemsplan eller Västerbroplan i stället och kliva på buss 4 där.

Jungfrugatan

Andra linjer som stannar här

Andra hållplatser i närheten där linje 4 stannar

Du kan gå till Musikhögskolan eller Värtavägen i stället och kliva på buss 4 där.



https://sl.se/aktuellt/trafikforandringar/soderstromsbron-sommaren-2023/

Bara Röda linjen går mellan Slussen och T-Centralen 11–17 juli

Gröna linjen är avstängd mellan Slussen och T-Centralen från och med tisdag 11 juli till och med måndag 17 juli. Under tiden arbetar vi på Söderströmsbron.

Tågen från Skarpnäck och Farsta strand går till Slussen och vänder tillbaka igen och tågen från Hagsätra vänder vid Gullmarsplan. Tågen från Hässelby strand vänder vid T-Centralen.

Röda linjen går som vanligt, vilket innebär att du kan byta till den för att resa vidare på sträckan Slussen – T-Centralen. När alla ska åka med Röda linjen kan det blir ökad trängsel ombord. 

Tänk på att ta till extra tid eftersom du behöver göra fler byten längs vägen. Sök resa i förväg så vet du hur du kan resa i stället.

Så ofta går tågen

När tågen bara kan gå på ett av två spår mellan Hötorget och T-Centralen reduceras trafiken till och från T-Centralen:

Det innebär att tågen går som oftast: 

Tänk på att resan tar längre tid än normalt, att du kan behöva byta perrong när du byter tåg och att det kan bli trångt på perronger och i tågen.

Alternativa resvägar

Beroende på varifrån och vart du ska resa finns andra sätt att resa än med Röda linjen. Till exempel med innerstadsbussarna: 

Till fots

Det tar cirka 8–10 min att gå de cirka 700 metrarna mellan Slussen och Gamla stan.