/Danslycka%20på%20Liljekonvaljeholmen%20–%20Upsala%20Nya%20Tidning.htm
Danslycka på Liljekonvaljeholmen
Utanför Liljekonvaljeholmens danslokal råder gråkall juli, inne är det kulörta lyktor och tvåtakt i ett virvlande och ångande dansinferno. Det är tisdagsdans med kaffe och bröd i pausen.
14 JULI 2019 11:00
Golvet är fullt med glada danspar, de flesta i mogen ålder. "Ge kärleken en chans//dig vill jag ha", sjunger duon Ola & Jag och publiken är med på noterna. Bara en handfull har inte fått partnernapp och står och hänger i dörröppningarna i väntan på nästa chans till dans. En stor skylt på väggen bredvid orkestern förkunnar att här råder demokratisk dans, alla får bjuda upp.
Folkparken Liljekonvaljeholmen invigdes sommaren 1920. På den här tiden promenerade man eller tog cykeln hit, reste med ångslupen Märta eller Ångfartyget Ekoln 2. Här kunde inte bara friluftsteater upplevas på stadens största friluftsscen, utan också kuplettsång, operetter och årliga tävlingar i spelmansmusik. Och så kunde man dansa, förstås.
Uno från Enköping och Irene från Hallstavik vill inte säga sina efternamn, men de berättar att de möttes just här 2016. De betraktar sig som särbos och brukar numera dejta på olika dansbanor i Mellansverige.
– Den glädje som uppstår i kombinationen rörelse och social gemenskap är oskattbar, menar Irene.
– Det är så kul att vi kan utveckla vår dans tillsammans!
Meta Neuman har åkt från Gävle för att vara med på tisdagsdansen i Uppsala.
– Jag har hållit på att åka till olika dansbanor sedan 1970-talet. Man får leta efter dansställen numera som har dans till mogenband. Dans till moderna band, bugg och så som de har på Liljekonvaljeholmen på söndagar, är inte riktigt min grej.
En man lösgör sig ur dansvirvlarna och kommer fram till oss.
– Hej, kommer ni från UNT? Vet ni att ledningen för det här hotar att lägga ner verksamheten. Det gillar inte vi alla som tycker om att dansa, vi tycker att kommunen kan gå in och hjälpa till ekonomiskt, säger mannen som visar sig heta Erling Lövgren innan han virvlar iväg igen med Berit Andersson.
Det ska bli kaffe i pausen och bland kanelbullarna hittar vi Lena Nolin som varit parkföreståndare i 18 år på Liljekonvaljeholmen.
– Före dess stod jag 13 år i entrén och sålde biljetter. Det är så roligt och jag är en dansmänniska. Fast inte hinner jag dansa, det är en hel del jobb för att få parken att fungera. Nykterhetsrörelsen IOGT driver det hela, så mycket av arbetet är ideellt.
Vid ingången står Hans Sverredal och delar ut ljusgröna kaffebiljetter till dem som löser entré. Han sitter i styrelsen för IOGT.
– Till nästa säsong kommer verksamheten att fortsätta, om än i reducerad form. Det är lite svårt med återväxten i ideella föreningar, säger han.
– Men nästa sommar firar Liljekonvaljeholmen 100 år. Vi hoppas att danskulturen kan leva vidare.
Fakta
Liljekonvaljeholmen
Liljekonvaljholmen är en folkpark i norra Sunnersta, Uppsala, alldeles invid Fyrisån.
Uppsalas vänstersocialister byggde denna folkpark 1920 med scen och dansgolv. Under efterföljande två decennier ordnade de välbesökta arrangemang med dans, teater, spelmanstävlingar m.m.
Liljekonvaljeholmen köptes in av IOGT 1942. Drivs numera av IOGT-NTO som arrangerar dans på tisdagar och fredagar under sommarhalvåret.
1958-59 byggdes den nuvarande dansbanan
The Who spelade här 1966. 1977 revs scenen p g a att den var alldeles för liten för dåtidens krav. Detta uppdagades då parken skulle engagera ABBA efter segern i Eurovisionsfinalen.
Bland andra har Jerry Williams, Monica Zetterlund och Owe Thörnkvist framträtt här.
Då midsommar firades på 50-talet vid Holmen varade festandet i hela fyra dagar. Firandet nu för tiden består av endast en dag, midsommarafton.
Så jobbar vi med nyheter
Susanne Sigroth-Lambe
UNT:
Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Kalle Sandhammar
Tf Politisk chefredaktör: Johan Rudström
Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Roger Berglund
Nyhetschefer: Matilda Andersson, Jonas Kihlander och Johanna Åberg Lundén