TEXT från sl.se 170731 =>  (Längre ned text från sl.se 200905 se nedan) 


http://sl.se/sv/reseinfo/   => Det här får du ta med...     Cykel ombord...


Cykel ombord

Du kan ta med din cykel i vissa delar av SL-trafiken. På pendeltågen och Saltsjöbanan går det bra - med vissa begränsningar.

Ombord på bussar, i tunnelbanan och på de andra lokaltågen, Nockebybanan, Lidingöbanan, Tvärbanan och Roslagsbanan, finns det inte utrymme för att ta med cykeln.


Barncyklar och hopfällbara cyklar

Du får alltid ta med dig små barncyklar utan kedja i SL-trafiken. (Alltså två- och trehjulingar som inte drivs med en kedja och som är avsedda för förskolebarn.) Du får också ta med sparkcykel och hopfällbar cykel.


Ta med cykel på tåg

Det här gäller för cyklar på pendeltåget och Saltsjöbanan:


Ta med cykel på pendelbåtarna

Du kan ta med cykel på pendelbåtarna, som Djurgårdsfärjan, men det är alltid beroende på om det finns plats. Det är personalen ombord som bedömer om de kan ta med din cykel och behålla säkerheten ombord. Bedömningen görs utifrån hur många resenärer det är ombord och om det finns andra cyklar redan. Personalen har rätt att neka dig att ta med din cykel eller hänvisa till en senare avgång.

Det kostar inget extra att ta med cykeln på pendelbåtarna. 


Därför får du inte ta med cykeln överallt

Ombord på bussarna och i tunnelbanan kan vanliga cyklar vara en fara för säkerheten. Pedaler, styre och hjul kan skada dig eller andra resenärer i rulltrappor, hissar och ombord på bussen eller tunnelbanetåget - särskilt vid inbromsningar.

Våra bussar och tåg är inte byggda för att ha plats för cyklar ombord och därför blir gångar och utrymningsvägar blockerade av en cykel.


    =

ANM: /gada/

Det står ej om den hopfällbara cykeln ska vara hopfälld vid t ex spärr-passagen;

Eftersom SL bygger allt längre och läskigare gångar förenklar det om man kan rulla cykeln fram mot perrongen.


USEL planering av djuptunneln - ca 6 byggjobbare mördade - och cykelförbud vid Odenplan/Odenplan!

Det står ej om man får ta ut cykeln vid djuptunnelstation Odenplan/Odenplan.


Det borde förtydligas, att om man har fört in cykeln före kl 06 resp 15 får man fortsätta att resa!?


"Därför för du inte..." = usla svepskäl - politikerna gynnar ständigt massbilismen och "sk-ter" ofta i cyklisterna...


ANM: Kraftig försämring

Nu tar det (efter kl 12) 27 minuter att åka Stockholms södra - Karlberg, förr ca 3+3 minuter + kort paus på Cst = 8 min.

SL:s reseplanerare: SthS 1204 Sth/Odenplan 1212/1224 buss 72 t Karlberg stn 1231.  Vad menar SL? => slmap.odenplan72

USEL service av SL -ska man vänta i 12 min och ska det ta 7 min att åka buss den korta sträckan!? Vi = boskapstransport??
===   ===

Text från sl.se 200905 => (SL:s hemsida tråkig, här vis del färglagt av gada.se)

https://sl.se/sv/info/resa/regler/cykel/ =>  


Cykel ombord

Du kan ta med din cykel i vissa delar av SL-trafiken. På pendeltågen, Saltsjöbanan och pendelbåtarna går det bra - med vissa begränsningar.


(RÖDMARKERAT) Du får aldrig ta med cykel ombord på bussar, i tunnelbanan och på spårvagnar/lokaltågen (Spårväg CityNockebybananLidingöbananTvärbanan och Roslagsbanan).

Barncyklar och hopfällbara cyklar

Du får alltid ta med dig små barncyklar utan kedja i SL-trafiken. (Alltså två- och trehjulingar som inte drivs med en kedja och som är avsedda för förskolebarn.) Du får också ta med sparkcykel och hopfällbar cykel. Även en hopfälld elsparkcykel som är mindre än 120 cm i hopfällt läge går bra att ta med.

Ta med cykel och elsparkcykel på tåg

Det här gäller för cyklar och elsparkcyklar på pendeltåget och Saltsjöbanan:

Ta med cykel på pendelbåtarna

Du kan ta med cykel på pendelbåtarna, som Djurgårdsfärjan, men det är alltid beroende på om det finns plats. Det är personalen ombord som bedömer om de kan ta med din cykel och behålla säkerheten ombord. Bedömningen görs utifrån hur många resenärer det är ombord och om det finns andra cyklar redan. Personalen har rätt att neka dig att ta med din cykel eller hänvisa till en senare avgång.

Det kostar inget extra att ta med cykeln på pendelbåtarna. 

Parkera din cykel på rätt ställe!